Friday, 6 May 2011

CARA PENYEDIAAN HOT SOUP PAK TUAN

CARA PENYEDIAAN HOT SOUP
Berikut adalah cara penyediaan Hot Soup yang menarik dan lazat.


Penyediaan Bahan Mentah

Daging (daging tetel dan sedikit lemak)
Tulang (tulang gear box)
Direbus tidak kurang 5 jam





Penyediaan Sup


Didihkan air sebanyak 10 liter bersama rebusan daging yang telah empuk selama 15 minit.
Masukkan 1 kg perencah.
Nyah bekukan bebola 2.5kg ditempat pengukus (dalam periuk) selama 10 minit, sebelum dimasukkan kedalam rebusan air dan rempah tadi.






Penyediaan Set Hidangan

Sediakan mangkuk yang selaras.
Masukkan 5 biji bebola ke dalam setiap mangkuk.
Masukkan 200ml kuah Hot Soup yang tersedia dalam periuk.





Aksesori Hot Soup

Taburkan daun sup dan bawang goreng.
Masukkan sedikit mee, bihun atau koey teow jika diperlukan.
Cara Makan

1/3 sudu sambal cili padi (cara penyediaan sambal: 250g cili padi dikisar bersama 3 ulas bawang putih dan sedikit garam).
Sediakan sos cili dan kicap soya.
Ketiga-tiga bahan ini dapat dilihat seperti di dalam sudu dalam gambar di bawah.
Atau anda boleh juga, masukkan ketiga-tiga campuran diatas kedalam bekas, cicah bebola dan dihirup bersama kuah.






SELAMAT MENJAMU SELERA.

No comments:

Post a Comment